Internationellt café Ebba Strömqvist HP_edited_edited.jpg

Flykting och integration

I Hindås finns en samordningsgrupp som började träffas under den stora flyktingströmmen 2015-2016. Samordningsgruppen består av representanter från:

• Röda korset Secondhand och Mötesplats i Hindås

• Bygdegårdsföreningen Hindås station

• Björketorps församling

• Hindås Bibliotek

• Ica Nära Hindås

Samordningsgruppen träffas och samråder regelbundet kring asyl- och integrationsfrågor. Vi önskar att samordna de insatser som sker med hjälp av civilsamhället på frivillig basis. Vi har regelbunden dialog med ansvariga på Hindås camping, hos Migrationsverket och Härryda kommun. Ta gärna kontakt med oss på mejladressen nedan. Vi svarar i mån av tid.

Vi tar gärna emot förslag på insatser, om du vill vara volontär, om du kan tolka eller annat som du gärna vill bidra med. Vi lagrar denna information så vi kan ta kontakt med dig när behov uppstår. Se kontaktinformation nedan.

Hemsida: hindas.se/samordning

E-post: samordninghindas@gmail.com

Information från Härryda kommun: Härryda kommun har sedan 1 juli ansvaret för bostäder åt dem som flytt kriget i Ukraina och det finns för närvarande endast ett fåtal kvotflyktingar kvar som bor på campingen i Hindås. De boende där har helpension med måltider, frukost, lunch och middag och får även hjälp av personalen på campingen vid behov.

Röda korset

Om du vill skänka hela och rena kläder till försäljning, så går det att bra att lämna till Röda Korsets secondhandbutik & mötesplats i Hindås centrum. Öppet tisdag 10-18, torsdag 10-18 och lördag 12-15.

Språkträning

Samordning Hindås

5-kamp 3.JPG

Samordning Rävlanda

I Rävlanda finns en samordningsgrupp som varit vilande sedan den stora flyktingströmmen tog slut och flyktingförläggningen vid gamla sanatoriet stängde. Nu har gruppen återupprättat kontakten.

Gruppen består för närvarande av representanter från:

• Hällingsjö Rödakorskrets

• Equmeniakyrkan i Rävlanda

• Björketorps församling

I nuläget finns ingen flyktingförläggning i Rävlanda, men vi vill ha en beredskap för att det kan komma ukrainska flyktingar framöver. Kanske några redan bor hos privatpersoner.
Vi tänker att det i så fall kommer att behövas en social mötesplats. Då kommer det också behövas volontärer som är med och skapar en god miljö.

Röda Korset

Språkträning

• "Språka" - På Rävlanda bibliotek arrangeras träffar med språkträning för den som vill träna svenska.
    Onsdagar kl 18.30-20.
    Välkommen att bli volontär.
    Kontaktperson: Rolf Andréasson, e-post: rolfandreasson56@gmail.com

Kontaktperson för samordningsgruppen i Rävlanda:
E-post: maria.berggren@svenskakyrkan.se